top of page
András

Zuhanórepülésben a kriptók: most érdemes vásárolni?

A kriptovaluták a tegnapi napon igen jelentős, akár 20-30 százalékos esést is elszenvedtek és úgy tűnik, hogy a korrekció tovább húzódik. Mi történt és mire számíthatunk?


A tegnapi flash crash mélypontján a bitcoin közel 20%-os mínuszban volt a nap kezdetéhez képest, bár a pontos számot nehéz megállapítani, mert a különböző tőzsdéken más és más aljak alakultak ki. A Binance-en például ma már 45.000 dollárig zuhant a BTC árfolyama.


A vérfürdő hátterében a túl sok, magas tőkeáttétellel megnyitott kereskedési pozíció állhatott, melyek nyitva tartásáért 8 óránként jutalékot kell fizetnie a tradereknek. Az alap esetben 0.01%-os fee a Binance-en tegnap reggelre 0.15%-ra növekedett, ami azt jelezte, hogy túl sokan és túl nagy magabiztossággal számítottak az árfolyam további emelkedésre. Ilyenkor már egy kisebb visszaesés is elég szokott lenni ahhoz, hogy elkezdje kiütni a tőkeáttételes kereskedők által beállított szűk stop-lossokat, amik aztán öngerjesztő folyamatként további eladásokhoz és az egyre lejjebb lévő stoppok likvidálásához vezetnek.


Piaci manipuláció történhetett és Bill Gates is negatívan szólalt meg


A túlzott elbizakodottság oka az lehetett, hogy a múlt héten újabb 600 millió dolláros bitcoin vásárlást belengető Microstrategy vezetője pénteken közölte, hogy végül ennél is többet, egymilliárd dollárt fordítanak majd erre a célra.


Michael Saylor korábbi, ehhez hasonló bejelentéseit néhány nappal később mindig egy újabb szokta követni, melyekben közzéteszi, hogy a vállalata milyen átlagáron és hány új bitcoint vett magának. A piaci szereplők talán azt hihették, hogy a Microstrategy ezekben a napokban esedékes újabb vásárlása egy stabil alapot jelenthet majd az árfolyam további emelkedéséhez, de úgy tűnik, túlzó volt az optimizmusuk, és talán a bejelentés célja is az árfolyam felhajtása volt, így lehetővé téve magas árfolyamon egy komolyabb eladási hullámot.


A tegnapi esést egyébként leginkább a Kraken felhasználói szenvedték meg, a tőzsde alacsony likviditása miatt ugyanis több coin is a piaci átlagot meghaladó mértékben zuhant és kiszedett minden aktív stop losst és kisebb tőkeáttétellel megnyitott ügyletet. Az Ethereum például 700 dollárig esett a Krakenen, miközben más oldalakon 1600 dollár körül maradt az árfolyama, az ADA pedig 86%-ot veszítve a napindító 1 dolláros értékéből, egészen 16 centig zuhant.


Az eladási hullám további oka lehet az egészséges piaci ciklusok változása, mivel valójában irreálisnak tekinthető a bitcoin emelkedésének üteme, az ilyen ütemű növekedéseknek pedig velejárói a gyors és nagyarányú korrekciók is.


Megszokhattuk azt is, hogy a világ legnagyobb hatású befektetőinek szavaira sokan figyelnek. Most Bill Gates nyilatkozott a bitcoinról negatívan, amikor úgy fogalmazott, hogy

akinek nincs annyi pénze mint Elon Musknak, az legyen óvatos a bitcoinnal, mert veszélyes befektetési eszköz.

Nehéz megjósolni, hogy ez a vélemény mennyiben befolyásolta a kriptovaluták zuhanását, de valószínűleg az ilyen negatív hírek is hatással vannak a piac hangulatára.


Hogyan tovább?


Warren Buffet ismert mondása szerint

légy óvatos, amikor a többiek mohók, és légy mohó, amikor a többiek óvatosak.

A mondás nem is lehetne aktuálisabb a jelen helyzetben. A kriptovaluták többsége jelentős, akár 30-40 százalékos csökkenésen van túl ezekben az órákban, ez azt is jelenti, hogy a kereskedők többsége pánikszerűen, veszteségben vált meg a kriptovalutáitól.


Az emberi pszichológia arra sarkal, hogy ilyen helyzetekben a legrosszabb forgatókönyv fog bekövetkezni, ezért mindent érdemes eladni és elfelejteni az egészet, hiszen biztosan "kipukkadt a lufi." Ezzel szemben a valóság az, hogy

a profi kereskedők éppen ezekben az időszakokban igyekeznek a portfoliójukat bővíteni a leértékelt árú kriptovalutákkal, amelyek minden bizonnyal a közeljövőben, a korrekció végével jóval többet érhetnek.

Hosszú távon nincs mitől tartani


Megvizsgálva a bitcoin grafikonját a korrekció ellenére sincs mitől tartanunk. Hosszútávon a bitcoin stabilan emelkedő fázisban van, az Elliott hullám szerint a jelenlegi 47.000-48.000-es szintről folytatódhat a bitcoin emelkedése, amely 60.000 fölé kerülhet.

Közel lehet az altcoinok szárnyalása is


A napokban írtunk arról, hogy az altseason hamarosan indulhat. Ezt az indulást a jelenlegi korrekció elodázta, de biztosak lehetünk benne, hogy a régóta várt időszak hamarosan elkezdődik.


Érdekesség, hogy az utolsó alt szezon kezdetét egy ~1200 napos korrekció előzte meg. Ennyi ideig tartott, amíg a 2014-es csúcspontot követő összeomlás után, az altpiac tartósan a korábban már elért kapitalizációs rekord fölé tudott emelkedni. Bizonyos szempontból a mostani piaci ciklusban is egész hasonlóan alakul az altok helyzete, nagyjából ugyanannyi idő után (1134 nap), ugyanazon a szinten tartunk most, mint az utolsó szezon kezdetét megelőző időszakban. Amivel azonban nem árt tisztában lennünk, hogy a rakéták begyújtása lehet szükség lehet még egy utolsó pihenőre.

A 2017-es növekedés kezdetét az altok egy 6 hónapig tartó oldalazása előzte meg, mely során egy mély, 43%-os visszaeséssel is meg kellett bírkóznia a befektetőknek. A korrekciót ugyanakkor egy elképesztő, 200-szoros növekedést hozó év követte.

Amennyiben ez a korrekció zajlik éppen, akkor nagyon biztató, és egyben utolsó valódi esélyünk lehet jó beszállókat találni az altcoinok között. Külön nem emelnénk ki altcoinokat, de érdemes lehet figyelni többek között az LTC, a NEO, a VET, a ZIL, vagy éppen az FLM coinokat.


Most lehet érdemes vásárolni


Így a cikk kérdésére válaszolva: bár sokaknak fájhat a jelenlegi korrekció, érdemes erre lehetőségként tekinteni és most vásárolni kriptovalutákat. Ehhez mi a Binance tőzsdét javasoljuk, amely megbízható és gyors bankkártyás fizetést is lehetővé tesz, valamint ingyenes bankkártyát is ad a felhasználóinak, amelyen keresztül kriptovalutával is vásárolhatsz bárhol a világon. Ha most regisztrálnál, tedd meg azt ezen a linken keresztül hogy visszatérítést kapj minden tranzakciód után!


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg barátaiddal és szólj hozzá a Facebookon!


Felhasznált források: Cointelegraph, Kriptoakadémia

 

Comments


  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page